El blog muestra el trabajo colectivo realizado en el tema TEXTO del curso Sistemas de Representación I 2013-14 llevado a cabo en la Escuela de Arquitectura la Salle, Barcelona. El blog es la última actividad de una secuencia que se inició con la lectura de artículos sobre arquitectura contemporánea, que luego fueron relacionados con manifiestos de las vanguardias de principios del siglo veinte. La relación entre ambos textos se hizo a través de la creación colectiva un vocabulario de conceptos en el entorno de aprendizaje SDR: NET, y de aplicaciones multimedia desarrolladas con Flash. El objetivo del blog es resumir las ideas que surgen de relacionar el debate sobre la arquitectura de hoy con los principios de la arquitectura moderna. En las entradas del blog la expresión escrita se complementa con las imágenes y banners multimedia. A la derecha se encuentran los conceptos comunes que ponen en relación las diversas entradas del blog.

diumenge, 17 de novembre del 2013

L'evolució de l'ornament


Adolf Loos, estudia a l'Escola Tècnica Superior de Dresde, Alemanya, on s'adona que l'arquitectura no ha evolucionat des de fa anys. Després de la seva estada als EEUU on presencia la nova arquitectura dels gratacels, canvia la seva forma de pensar i vol crear una nova arquitectura on es defensi el funcionalisme amb l'absència de decoració.
Un cop torna a Viena, després de diversos articles i publicacions fa una conferència en el VIII congres Internacional d'Arquitectes "Ornament i delicte" on expresa i exemplifica la nova manera de fer l'arquitectura. Rapidament va tenir una gran i ràpida difusió en els cercles d'arquitectura tant elevant-l'ho com criticant-l'ho. A partir d'aquí els joves arquitectes agafaran aquesta idea i l'aplicaran als seus projectes com es el cas de le Corbusier.

En el flash realitzat en l'exercici anterior podem veure aquesta idea:


Flash realitzat per Joaquim Massaneda 


En una de les animacions fetes en l'exercici anterior també podem veure com a partir de Loos l'arquitectura i l'ornament es van anar separant. Però no va ser instantani sinó progressiu.



Flash realitzat per Josep Vallvehí 



Després dels grans ismes i les dues Guerres Mundials que van trasbalsar i canviar la manera de fer i pensar dels arquitectes, avui en dia la majoria dels edificis estan caracteritzats per un corrent avantguardista on es vol mostrar una completa eliminació de l'ornament. Tot i així en realitat no hi ha una eliminació d'aquest sinó que molts d'ells són el mateix ornament com es el cas del "30 St Mary Axe" a Londres o el Museu Guggenheim a Bilbao.


30 St Mary Axe, Londres (Normand Foster) 

Museu Guggenheim, Bilbao (Frank Gehry)