dimarts, 3 de desembre del 2013
dimecres, 27 de novembre del 2013
ART I ARQUITECTURA
A finals del segle XIX Adolf Loos va fer canviar aquesta percepció de creativitat arquitectònica. Bàsicament, "l'arquitectura ha de servir aquells qui la ocupen. L'arquitectura NO és art. S'ha d'eliminar l'ornament". I així ho explica en el seu manifest "ornament i delicte".
Aquest conjunt de sensacions va perdurar durant molts anys i va influir un gran nombre d'arquitectes. Però, actualment, sembla ser que es van recuperant antigues inquietuds.
Realment els grans edificis responen a les seves funcions? Com deia Louis Sullivan "La forma sigue la función." No cal oblidar, que en segles passats, el poder de la societat civil en un país, moltes vegades es mesurava en funció de la seva arquitectura. Així doncs, l'ornament i la monumentalitat dels edificis públics responia a la seva funcionalitat.
És actualment, en una època on un país té moltes coses més que la seva arquitectura, quan es construeixen OBRES arquitectòniques. Més pròpies d'una galeria d'art que de la seva funció.
La Famosa Torre Agbar, per exemple, ha sigut una gran obra arquitectònica, però no respon a cap funció concreta. Passarà actualment d'un edifici d'oficines a un hotel de luxe. Segurament Adolf Loos no s'adjudicaria aquest estil de construcció, ja que simplement compleix la funció de donar una imatge a barcelona, no la de servir unes necessitats estrictement per les quals s'ha optat per aquest disseny.
dilluns, 25 de novembre del 2013
AUSENCIA DE LÍMITE
(Animación de Mónica Tió)
Theo van Doesburg en su escrito Hacia una arquitectura plástica, 1924. Habla de como la nueva arquitectura ha abierto las paredes eliminando así la división entre el interior y el exterior. Explica que las paredes sólo son puntos de apoyo suplementarios. Y que el resultado es una planta nueva, abierta, completamente distinta de la clásica, pues el interior y el exterior se interpenetran. Dice también que la separación se realiza mediante superficies divisorias en el interior (que pueden ser móviles), o superficies protectoras en el exterior. Creando así numerosos espacios.
dimarts, 19 de novembre del 2013
La forma y sus relaciones
Autor: Javier Yllera
La forma vendrá siempre dada como resultado de la conexión entre todo aquello que tenga relación con el proyecto.
Unified Architectural Theory, by Nikos Salingaros
La flexibilidad en el espacio
En el primer ejercicio de clase teníamos que definir unos temas substraídos de los textos mencionados anteriormente. Una de mis compañeras (Izabela Grotoxicz) definió: “Flexibility: in architectural point of view it is an ability to transforming space dependin on current needs.” (flexibilidad: desde el punto de vista de la arquitectura es la habilidad de transformar el espacio dependiendo de la necesidad del momento). En mi opinión esta frase define el concepto que intento exponeros en esta entrada.
Según esta idea hay varios ejemplos en la arquitectura. El primer ejemplo es la Casa Flexible de Masayuki Kurokawa, del 1972. Se basa en un modulo que esta constituido por dos contenedores rígidos unidos mediante un elemento flexible, como si fuera un abanico o acordeón. Según la necesidad y el numero de personas se pueden unir varios módulos según la necesidad.
Este siguiente ejemplo encuentro que muestra muy bien esta idea que he obtenido a lo largo de los ejercicios trabajados hasta ahora en la asignatura. Esta es la Casa MIMA de Mima Architects, ubicada en Viana do Castelo, Portugal. Es una superficie de 36m2, la planta esta planteada como una rejilla con múltiples divisiones y opciones. Esta construcción se basa en la casa tradicional japonesa: ligereza, flexibilidad y comodidad.
Fuentes: http://www.plataformaarquitectura.cl/2011/12/16/casa-mima-mima-architects/ http://noticias.arq.com.mx/Detalles/14042.html#.UotDdygRF5g
Estos dos flash, el primero es mío y el segundo de otra compañera de clase, los he escogido porque creo que definen este concepto de espacio que cambia según la necesidad.
Maria Barniol
Seguint aquest argument, Loos creu que l'art dins la construcció (ornamentació) no hi pot tenir lloc, i per tant s'ha d'eliminar i buscar allò simple.
Pau Solés
A partir d'aquests tres exercicis podem veure perfectament el que diu Loos representat de tres maneres diferents però tinguent en comú la idea del rebuig de l'ornament. Al primer podem veure que amb un sol element com és un cordill que a preori crea unes formes artístiques pot ser el mateix element que empleat d'una altra manera es converteix en simple. Al segon exercici podem apreciar la verdadera arquitectura en el moment que l'ornament se'n va i ens la deixa veure, seguint el raonament d'Adolf Loos. I al tercer podem veure com l'ornament ens molesta, ens priva de veure, fins que desapareix.
Iván Moreno
Podríem dir que l'arquitectura de Loos i tot el que pensa queda reflectit en aquesta casa, la Casa Loos de Viena, una casa que a la seva època va ser molt criticada i que era una clara reivindicació buscant una arquitectura pura i senzilla. I, evidentment, sense ornaments.
Evolució a una arquitectura sostenible
FUTURISMO
dilluns, 18 de novembre del 2013
Dibujo
En el caso de SANAA el dibujo es claramente un equilibrio entre la forma y la naturaleza. De allí surgen sus formas fluidas que parecen integrarse en el entorno. Esa fluidez hubiera sido imposible conseguirla sin que anteriormente hubiese sido analizada y meditada desde el dibujo.
La forma que surge al juntar todas la líneas dibujadas al principio sin sentido alguno, son las que acaban conformando la forma del proyecto.